ТЕМА: Стопанска Банка

Акционерски друштва на Македонската Берза, вести, анализи, коментари за тргување, закони и прописи, брокерски услуги, едукација...

Стопанска Банка

Темаод Branko » 07 Ное 2014, 14:40

Што се случи со дуплирањето на цената на Стопанска Банка Скопје?
If you're not confused, you're not paying attention.
Кориснички аватор
Branko
Администратор
 
Мислења: 46
Зачленет: 26 Maр 2014, 22:01
Локација: Скопје

Re: Стопанска Банка

Темаод mijak_76 » 08 Ное 2014, 13:56

STB беше потценета акција на берзата подолго време. Реалната цена на оваа акција е 800 - 1000 денари . Банката остваруваше огромни профити кои одеа во докапитализација , а искажува и позитивни биланси на успех преку кварталните извештаи и завршните сметки. Книговодствена цена на акција е количник од акционерскиот капитал и бројот на акции што ги поседува друштвото. Книговодствената цена на STB e 612 денари. Имајќи предвид дека Националната Банка на Грција е доминантен сопственик со околу 95 % од обичните акции во STB и фактот што Банката не делеше дивиденди во изминативе години , според мене ова е само корекција на цената. Поткрепено со шпекулациите за можна продажба на банката оваа акција има уште за нагоре. Па уште ако подели дивиденда на обичните акции ? :)

Слика
Кориснички аватор
mijak_76
Модератор
 
Мислења: 14
Зачленет: 06 Aпр 2014, 23:08

Re: Стопанска Банка

Темаод tuna_again » 11 Ное 2014, 17:07

Branko Напиши:Што се случи со дуплирањето на цената на Стопанска Банка Скопје?


Da ne ima neshto vrska so 22 m eura profit za 9 meseci :lol:
tuna_again
 
Мислења: 9
Зачленет: 17 Aвг 2014, 10:08

Re: Стопанска Банка

Темаод Sanda » 13 Ное 2014, 17:05

Ова треба да значи - "Навали на купување акции од Стопанска Банка" ? :shock:
Млада / Згодна / Неопходна
Кориснички аватор
Sanda
 
Мислења: 33
Зачленет: 24 Jул 2014, 08:30

Re: Стопанска Банка

Темаод Јонче » 18 Maр 2015, 10:22

Навалица! :)
Обожавам зборови од типот на Експропријација, Оториноларингологија...
Кориснички аватор
Јонче
 
Мислења: 22
Зачленет: 24 Jул 2014, 08:43

Re: Стопанска Банка

Темаод Collin » 03 Aпр 2015, 06:09

Книговодствена цена на акција е количник од акционерскиот капитал и бројот на акции што ги поседува друштвото. Книговодствената цена на STB e 612 денари. Имајќи предвид дека Националната Банка на Грција е доминантен сопственик со околу 95 % од обичните акции во STB и фактот што Банката не делеше дивиденди во изминативе години ,
Collin
 
Мислења: 1
Зачленет: 02 Aпр 2015, 14:39

Re: Стопанска Банка

Темаод Pero » 03 Aпр 2015, 09:09

Па добро, еден ден ќе треба да подели дивиденда! Нели ќе сака да си го повлече профитот во Грција?
Кориснички аватор
Pero
 
Мислења: 30
Зачленет: 02 Maј 2014, 14:05